Kawa
Większość osób spożywa ją każdego dnia, ale co tak naprawdę o niej wiemy?
Kawy można klasyfikować w zależności od gatunku botanicznego. Na tej podstawie wyróżniamy: Arabica, Robusta, Liberika,
Excelsa oraz Arabusta.
Większość kaw dostępnych w sprzedaży to mieszanki 2 lub większej liczby gatunków.
Kawa może być otrzymywana w różny sposób.
Kawa opisana jako "surowa", "raw coffee" czy "green coffee" to kawa zielona, czyli surowe ziarna czerwonych jagód kakaowca. Inny rodzaj kawy to kawa palona, opisywana jako "roasted coffee". Otrzymywana jest przez upalenie kawy zielonej. Można kupić kawę paloną zarówno ziarnistą jak i mieloną.
Najczęściej kupowana kawa to kawa instant czyli rozpuszczalna, są to tzw. kawy preparowane. Tego typu kawa może być otrzymywana na wiele sposobów. Podstawą produkcji takiej kawy jest suszenie.
Obecnie można kupić również kawy o obniżonej zawartości kofeiny bądź jej pozbawione, a także tzw. kawy niskodrażniące.
Wadą kawy jest jej działanie drażniące. Po spożyciu napojów kawowych mogą wystąpić symptomy niestrawności. Mogą to być bóle żołądka, nudności, kolki, pieczenie w przełyku czy ucisk w okolicy wątroby i woreczka żółciowego. Objawom takim może towarzyszyć także przyspieszone bicie serca, zaburzenia snu bądź wewnętrzny niepokój.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz