Najlepszą wodą do picia jest woda jest woda pochodząca z podziemnych pokładów - woda mineralna.
Nie jest to taka sama woda jak ta płynąca z naszych kranów. Zawiera ona w odpowiednich ilościach składniki mineralne, które pozytywnie wpływają na zdrowie człowieka. Stanowi uzupełniające źródło magnezu, wapnia, sodu, fluoru, żelaza oraz siarczanów w diecie.
Wśród wód mineralnych wyróżniamy: naturalne wody mineralne, mineralne wody mieszane, naturalne wody źródlane oraz stołowe wody mineralizowane. Czym się różnią?
Naturalna woda mineralna to woda, która charakteryzuje się stałą zawartością składników mineralnych i określonym stosunkiem między nimi oraz obecnością pierwiastków śladowych. Zawsze jest pozyskiwana bezpośrednio ze źródła w taki sposób by woda miała niezmienny skład oraz czystość mikrobiologiczną.
Wodą mineralną mieszaną nazywa się wodę, która pochodzi z kilku źródeł wód mineralnych.
Naturalna woda źródlana to woda, która pochodzi z płytszych warstw wodonośnych. Zazwyczaj są to wody niskozmineralizowane oraz niskosodowe. Często są one zalecane do bezpośredniego spożycia przez dzieci.
Woda stołowa mineralizowana to woda produkowana poprzez dodanie związków mineralnych lub wysokozmineralizowanej naturalnej wody mineralnej do naturalnej wody źródlanej lub wody gospodarczej przeznaczonej do pica.
Możemy klasyfikować wody w zależności od stopnia mineralizacji na wody niskozmieneralizowane (o mineralizacji do 500mg/dm3), średniozmineralizowane (500-1500mg/dm3) oraz wysokozmineralizowane (powyżej 1500mg/dm3). Wody klasyfikuje się również w zależności od zawartości składników mineralnych. Dlatego mamy wody: słone, niskosodowe, z naturalną zawartością magnezu, wapnia, fluorków, jodków, siarczanów oraz żelaza a także alkaliczne.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz